Dünyanın her köşesinde çevre kirliliğinin neden olduğu krizler devam ederken geri dönüşüm her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Sürdürebilir bir dünya için geri dönüşüm konusunda herkesin daha da bilinçlenmesi şart. Günümüzde de artık birçok ürünün ambalajı geri dönüşüme uygun olarak üretiliyor. Artık kullandığınız birçok ürünün ambalajında farklı geri dönüşüm sembolleri ile karşılaşabilirsiniz. Bu semboller ambalaj atıklarının geri toplanması, yeniden kullanılması, geri dönüşümünü kolaylaştırması ve en önemlisi tüketiciyi bilgilendirmesi açısından oldukça önem taşıyor.
Geri dönüşüm sembollerinin ürünler üzerinde kullanımı gönüllülük esasına dayanmaktadır. Ancak çoğu marka ürünlerinin geri dönüşüm sistemine dahil olduğunu belirtmek için bu sembolleri kullanmaktadır.
Yazımızda geri dönüşüşüm sembolleri, anlamları ve alanları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.
Geri Dönüşüm Sembolleri Nelerdir
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan ve neredeyse her yerde karşılaştığınız geri dönüşüm sembollerinin başında “mobius döngüsü” sembolü gelmektedir. Dünya genelinde en yaygın olarak kullanılan bu sembol evrensel geri dönüşüm sembolü olarak kabul edilmektedir. Bu sembol üzerinde yer aldığı ürünün geri dönüştürebileceği anlamına gelmektedir. Sembolde bulunan okların her biri, geri dönüşüm sürecinin farklı aşamaları olan toplama/ ayrıştırma, işleme/ dönüştürme ve satın alma/kullanma aşamalarını temsil etmektedir.
Geri dönüşüm sembollerinden bir diğer ise “yeşil nokta” sembolüdür. Bu sembolün üzerinde yer aldığı ürünler, üreticinin ulusal ambalaj geri dönüşüm şirketine finansal yardımda bulunduğu anlamına gelmektedir. Bu sembolün kullanımı için markanın belirli standartlara uygunluğu gerekmektedir.
Sıkça kullanılan bir diğer geri dönüşüm sembolü ise “tidyman” yani temiz adam sembolüdür. Bu sembol, direkt olarak geri dönüşümü sembol etmese de tüketicileri geri dönüşüme teşvik etme amaçlı kullanılmaktadır.
Semboller ve Alanları
Geri dönüşüm sembollerine baktığınızda en çok kullanılan geri dönüşüm sembolü içerisinde çeşitli sayılar ile karşılaşabilirsiniz. Bu sayılar geri dönüşüm sürecini hızlandırmak için malzemelerin alanlarına göre belirlenmiş kodlardır. Alanlarına göre geri dönüşüm sembollerinde kullanılan kodlar ise şu şekildedir:
- 1: polietilen tereftalat malzeme,
- 2: yüksek yoğunluklu polietilen malzeme,
- 3: polivinil Klorür malzeme,
- 4: düşük yoğunluklu polietilen malzeme,
- 5: polipropilen malzeme
- 6: polistiren malzeme,
- 7: yukarda belirtilen plastik malzemelerinin dışında başka bir malzeme,
- 20-39: kağıt ve karton malzeme,
- 40-49: metal malzeme,
- 70-79: cam malzeme.
Ayrıca cam malzemeler ve elektronik ürünler içinde kullanılan farklı geri dönüşüm sembolleri de bulunmaktadır.
Telamat ekibi olarak bu yazımızda geri dönüşüm sembolleri nelerdir, semboller ve alanları hakkında kısa bilgiler vermeye çalıştık. Umarız faydalı bir yazı olmuştur. Eğer sizde markanız için geri dönüşüme uygun bez çanta kullanımını tercih ederek, çevre kirliliği konusunda farkındalık yaratmak istiyorsanız sitemizde bulunan bez çanta modellerine mutlaka göz atmalısınız. Bez çanta ve diğer çanta modelleri ile ilgili daha detaylı bilgi ve fiyat teklifi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
One Response